De inflatie teller
Dit jaar heeft de paashaas meer kosten dan vorig jaar, niet alleen vanwege de gebruikelijke inflatie, maar ook door de aanzienlijke prijsstijging van de meeste producten die met Pasen worden geserveerd of verstopt.
Flinke stijgingen
In februari, de laatste maand waarvoor het CBS gedetailleerde cijfers heeft, waren de prijzen van voedingsmiddelen gemiddeld 17,9% hoger dan in 2022. Vorig jaar was er al sprake van een aanzienlijke prijsstijging, toen was de inflatie 5%. Dit jaar is de prijsstijging echter nog groter. Zo is de prijs van brood in de afgelopen twaalf maanden met 22% gestegen, terwijl de prijs van een likje boter met 26% is gestegen en de prijs van een plak kaas zelfs met 30% is gestegen.
Zoetekauwen
Zelfs zoetekauwen kunnen niet ontsnappen aan de ‘paasinflatie’: in februari waren jam, marmelade en honing 22,5% duurder dan een jaar eerder. En ook gezonde opties zijn niet vriendelijk voor de portemonnee: de prijzen van yoghurt (+24%) en ontbijtgranen (+18%) zijn harder gestegen dan het gemiddelde. Een traditioneel paasproduct – eieren – is in een jaar tijd meer dan 26% duurder geworden. Een snufje zout erbij? De prijsstijging daarvan is nog enigszins te overzien, maar met 15% nog steeds aanzienlijk. De prijs van chocolade is relatief gezien minder gestegen, met een kleine 12%. Als je een kater wilt bestrijden, kun je beter thee (+6%) drinken dan koffie (+15%) of vruchtensap (+11%).
Prijsverhogend
Volgens econoom Marten van Garderen van ING worden de hogere energiekosten en gestegen loonkosten dit jaar flink doorberekend in de prijzen. Daarnaast speelt vogelgriep een rol bij de prijsstijging van eieren, omdat er minder eieren beschikbaar zijn dan normaal. Dit leidt tot een verhoging van de prijzen.