Kun je bijwerkingen krijgen van magnesium?

Magnesiumsupplement
Magnesium ondersteunt dagelijks talloze processen in ons lichaam. Hierdoor nemen veel mensen een magnesiumsupplement in. Maar is dit eigenlijk wel gezond? Wij hebben dit voor je onderzocht. Het korte antwoord daarop is: magnesium kán bijwerkingen geven, maar dat gebeurt niet zomaar.

Waar zit magnesium in?
Magnesium is een mineraal dat niet door ons lichaam zelf wordt aangemaakt, maar wel voorkomt in verschillende voedingsmiddelen. Het is onder andere aanwezig in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groenten, noten, melk en melkproducten en vlees. Zelfs mineraalwater kan bijdragen aan de dagelijkse inname van magnesium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij het behouden van soepele en sterke spieren en kan extra energie geven bij vermoeidheid. Daarnaast heeft magnesium gunstige effecten op de geestelijke balans en draagt het bij aan een heldere geest en mentale veerkracht.

Symptomen
Er zijn veelvoorkomende symptomen die kunnen optreden bij een teveel aan magnesium, zoals hartkloppingen, diarree, hoofdpijn en slaapproblemen. Daarnaast kunnen buikkrampen, vermoeidheid, spierzwakte, dorst, misselijkheid en een lage bloeddruk voorkomen als bekende bijwerkingen.

Zelfde symptomen als een tekort
Het is belangrijk om op te merken dat sommige van deze bijwerkingen niet alleen symptomen zijn van een teveel aan magnesium, maar ook van een tekort aan magnesium. Het tegenovergestelde geldt echter niet voor darmproblemen zoals diarree, omdat deze specifiek ontstaan door een teveel aan magnesiuminname. Een supplement zoals magnesiumcitraat wordt zelfs gebruikt als laxeermiddel om obstipatie te verlichten.

Komt zelden voor
Het is zeldzaam dat het lichaam te veel magnesium opneemt. Wanneer er te veel magnesium binnenkomt, wordt het overschot net zoals bijvoorbeeld natrium, uitgescheiden via zweet, ontlasting en urine. Het lichaam heeft dus een eigen proces om ongebruikte magnesium uit te scheiden.

Is teveel schadelijk?
Een incidentele inname van teveel magnesium is niet schadelijk of gevaarlijk. Problemen kunnen echter ontstaan wanneer je herhaaldelijk extreme hoeveelheden magnesium consumeert. Dit kan leiden tot een magnesiumvergiftiging (magnesiumintoxicatie). Een magnesiumvergiftiging is met name gevaarlijk voor mensen die problemen hebben met hun hart, schildklier of nieren.

Voorkomen
De Gezondheidsraad heeft voor extra magnesium een aanvaardbare bovengrens vastgesteld van 250 mg per dag. Ongeacht wat je eet: als je maximaal 250 mg magnesium per dag als supplement inneemt, zit je altijd goed.