Handig om te weten: wanneer mag jij je winterbanden wisselen?

Weet jij wanneer de winterbanden eraf mogen?
Het blijft altijd een raadsel wanneer je winterbanden moeten worden vervangen door zomerbanden. Hoewel het niet het hele jaar door praktisch is om op winterbanden te blijven rijden, is het soms lastig te bepalen wanneer de bandenwissel moet plaatsvinden. Gelukkig lees je hier het verlossende antwoord.

Hoewel het in bepaalde landen verplicht is om winterbanden te gebruiken in de winter, is dit in Nederland niet het geval. Het is aan jou om te beslissen of je winterbanden op je auto wilt monteren. Niettemin wordt het sterk aanbevolen om winterbanden te gebruiken tijdens het winterseizoen. Volgens de ANWB hebben winterbanden een zachtere samenstelling, wat ze geschikter maakt voor lagere temperaturen. Dit betekent concreet dat ze zorgen voor meer grip, comfort en veiligheid bij gladde wegen.

Nu rijst de vraag wanneer het geschikt is om winterbanden te vervangen door zomerbanden. Het antwoord is eenvoudig: naarmate de temperaturen stijgen, neemt de relevantie van winterbanden af. Michelin adviseert om de winterbanden eind maart te vervangen. Om te voorkomen dat je het vergeet, kun je simpelweg onthouden dat je de winterbanden tijdens het verzetten van de klok moet verwisselen. Een handig ezelsbruggetje, nietwaar?

Verplicht
Het advies met betrekking tot winterbanden verschilt uiteraard als je in de winter naar het buitenland reist. In Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden of Zwitserland is het verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Als je van plan bent om naar een van deze landen te reizen, moet je er dus voor zorgen dat je winterbanden hebt.

Bovendien adviseert de ANWB ook om in de wintermaanden op winterbanden te rijden als je door Duitsland rijdt of daar naartoe reist. Sinds 2008 is het zelfs verplicht om tussen 1 november en 15 april winterbanden en/of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen te hebben in Oostenrijk bij winterse omstandigheden. Het is belangrijk om te onthouden dat je alleen sneeuwkettingen op de aandrijfwielen mag hebben als je geen schade aan het wegdek veroorzaakt. Dit is iets om in gedachten te houden als je door landen rijdt waar het tot en met 15 april koud is!