Brandgevaar in de auto: waarom je geen desinfecterende handgel moet achterlaten

Handgel

De Nederlandse brandweer heeft onlangs gewaarschuwd voor het gevaar van het achterlaten van desinfecterende handgel in de auto. Nu we massaal desinfecterende handgel inslaan om onze handen schoon te houden tijdens de COVID-19-pandemie, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van dit potentiële gevaar.

Hoewel het handig lijkt om altijd een flesje desinfecterende handgel bij je te hebben, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties wanneer het in de auto wordt achtergelaten. De reden hiervoor is dat desinfecterende handgel alcohol bevat en wanneer het flesje in een hete auto wordt achtergelaten, kan de alcohol opwarmen en uiteindelijk ontbranden.

De reflectie van de zon op het glas van de auto werkt als een vergrootglas, waardoor de warmte in de auto toeneemt en de kans op een brand nog groter wordt. Dit kan niet alleen leiden tot materiële schade aan de auto, maar ook tot levensbedreigende situaties voor degenen die in de buurt zijn.

Om dit te voorkomen, raadt de brandweer aan om desinfecterende handgel niet in de auto achter te laten of bloot te stellen aan de zon. Het beste is om de handgel in het dashboardkastje van de auto op te bergen. Op deze manier wordt het flesje beschermd tegen de hitte en de zonnestralen en wordt het risico op een brand voorkomen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze waarschuwing niet alleen geldt voor desinfecterende handgel, maar ook voor andere (lege) plastic flesjes die in de auto worden achtergelaten. Deze flesjes kunnen ook leiden tot brand in de auto door de reflectie van de zon op het glas van de auto en het water in het flesje.

Hoewel het verstandig is om altijd desinfecterende handgel bij je te hebben om je handen schoon te houden, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van dit potentiële gevaar. Door de handgel op een veilige plaats op te bergen, kunnen we ervoor zorgen dat we ons veilig en beschermd blijven voelen tijdens deze pandemie.