Tintelt je mond na het eten van bepaald fruit? Dít is waarom

Oraal Allergie Syndroom
Komt het weleens voor dat jouw mond begint te tintelen na het eten van fruit? Of dat je spontaan jeuk en dikke lippen krijgt van een stuk appel? Of misschien heb je wel eens een kriebel in je keel nadat je een slok vruchtensap hebt genomen? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Dit prikkelende en jeukende gevoel staat bekend als het Oraal Allergie Syndroom (OAS) en treedt vaak op bij het eten van rauwe groenten, fruit of noten.

Oorzaak en symptomen
Als je na het eten van fruit een tintelend gevoel in je mond krijgt, kan dat behoorlijk verontrustend zijn. Dit kan een indicatie zijn dat je last hebt van het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Dit type allergie wordt geassocieerd met hooikoorts en komt daarom vaak voor bij mensen die hooikoorts hebben. Bij hooikoorts reageert je lichaam allergisch op stuifmeel. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen de eiwitten in het stuifmeel, maar deze eiwitten lijken sterk op de eiwitten in rauwe groenten, fruit en noten. Hierdoor kan een allergische reactie optreden en kan bijvoorbeeld je mond gaan tintelen na het eten van een stuk fruit. Dit staat bekend als een kruisallergie.

De meest voorkomende voedingsmiddelen die deze klachten geven zijn:

  • Aardappel
  • Abrikoos
  • Amandel
  • Ananas
  • Appel
  • Banaan
  • Hazelnoot
  • Kers
  • Kiwi (groen)
  • Meloen
  • Nectarine
  • Paprika
  • Paranoot
  • Peer
  • Perzik
  • Pinda
  • Pruim
  • Selderij
  • Soja
  • Tomaat
  • Walnoot
  • Wortel

Symptomen
Het Oraal Allergie Syndroom (OAS) kan leiden tot jeuk, tintelingen of zwelling rondom de mond, lippen, keel en tong, vaak direct na het eten van bepaalde fruitsoorten, groenten en noten. Meestal verdwijnen deze symptomen binnen een half uur. Andere symptomen kunnen ook optreden, die direct na het eten verschijnen en maximaal een uur aanhouden, zoals niezen, een verstopte neus, netelroos, duizeligheid of diarree. In sommige gevallen kan de allergie leiden tot kortademigheid, een benauwd gevoel in de keel, of in zeldzame gevallen een jeukende huiduitslag, een allergische aanval, of zelfs een shock. In dergelijke gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts of in ernstige gevallen 112 te bellen.

Ik heb deze symptomen, wat nu?
Als je deze symptomen herkent, betekent dat niet dat je voorgoed moet stoppen met het eten van de bovengenoemde vruchten, groenten en noten. Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn tijdens het pollenseizoen. Een manier om irritaties te verminderen is door je favoriete fruit of groente bevroren, gekookt of gepeld te eten, omdat de eiwitten die een reactie veroorzaken niet goed tegen hitte en extreme kou kunnen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld nog steeds appeltaart eten zonder een tintelend gevoel in je mond. Het is goed om te onthouden dat een allergie op elk moment kan ontstaan, dus wees voorzichtig als je last hebt van de bovengenoemde symptomen.