Zo slecht is te weinig slapen dus voor je lichaam

Lig jij vaak wakker?
Er is een reden waarom het wordt aanbevolen om meer dan acht uur per nacht te slapen. Als je te weinig slaapt, kan dit namelijk een negatief effect hebben op je gezondheid. In de volgende uitleg leggen wij uit wat er met je lichaam kan gebeuren wanneer je regelmatig minder dan 6 uur per nacht slaapt.

Zoveel slaap heb je nodig
Over het algemeen heeft een volwassene tussen de zeven en negen uur slaap per nacht nodig, en het is geen goed idee om minder te slapen dan deze aanbeveling. Hoewel een enkele nacht van slechte slaap niet meteen desastreuze gevolgen heeft, kan dit zich op de lange termijn opstapelen. Recente onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat het immuunrespons van je lichaam op een vaccinatie kan verminderen als je minder dan zes uur slaap per nacht krijgt. Bovendien kunnen de volgende ongemakken optreden.

Imuunsysteem
Tijdens het slapen vinden er talloze processen plaats in het lichaam, waarbij het lichaam hard werkt om infecties te bestrijden. Volgens slaapexpert en gezondheidspsycholoog Dr. Sue Peacock, is er een complexe relatie tussen de slaap-waakcyclus en ons immuunsysteem. Terwijl we slapen, produceert ons immuunsysteem beschermende en infectiewerende stoffen, zoals cytokines, die helpen om bacteriën en virussen af te weren. Bovendien hebben cytokines ook een positief effect op de slaap, omdat ze helpen om in slaap te vallen. Als je dus niet genoeg slaapt, heeft je lichaam minder kans om ziektes te bestrijden, en het kan ook moeilijker zijn om te herstellen van ziektes.

Stress
Onvoldoende slaap kan leiden tot meer angstgevoelens en helaas kan dit het slaapprobleem nog erger maken. Volgens Dr. Peacock kan angst een negatief effect hebben op het vermogen van het lichaam om in slaap te vallen, omdat het brein in een staat van “vechten of vluchten” verkeert. Het is belangrijk om stressgevoelens aan te pakken, omdat deze anders het slaapprobleem kunnen verergeren. Dr. Peacock waarschuwt dat het gebrek aan slaap kan leiden tot de ontwikkeling van een slaapstoornis, waardoor de situatie nog ernstiger wordt en angstgevoelens kunnen verergeren. Naast angst kan ook depressie een risico vormen. Onderzoek toont aan dat mensen sneller neerslachtig kunnen worden als ze niet voldoende hebben geslapen.

Menstruatie in de war
Onvoldoende slaap kan leiden tot verstoringen in het thyroïdhormoon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de regulering van de menstruatiecyclus, een aspect waarvan je misschien nog niet eerder had gehoord. Volgens slaap- en lichaamsklokspecialist Dr. Katharina Lederle kan slaapgebrek leiden tot een verhoogd niveau van het schildklierstimulerend hormoon (TSH) bij jonge vrouwen in de folliculaire fase. Dit verhoogde niveau kan leiden tot menstruatieproblemen en in extreme gevallen zelfs tot een miskraam bij zwangere vrouwen.

Overgewicht
Tijdens de slaap reguleert ons lichaam de hormonen cortisol, leptine en ghreline. Wanneer we onvoldoende slaap krijgen, neemt het niveau van deze hormonen toe, wat op de lange termijn kan leiden tot gewichtstoename. Een te hoog niveau van deze hormonen kan namelijk leiden tot een verhoogde eetlust en het verlangen naar ongezonde voedingsmiddelen.