Koffie heeft invloed op darmactiviteit
Hier volgt wat extra informatie over onze dikke darm, ook wel bekend als de “poepmaker”. Dit orgaan kan gezien worden als de grove grote restvermaler in ons lichaam, waar alles wat niet opgenomen kan worden of niet te verteren is, terechtkomt. Het blijkt dat het drinken van koffie invloed kan hebben op het kneden van de darmen, oftewel de darmcontracties. Interessant genoeg lijkt het niet uit te maken of de koffie cafeïne bevat of niet. Uit onderzoek is gebleken dat veel deelnemers na het drinken van koffie de drang hadden om naar het toilet te gaan. Na vier minuten na inname van koffie nam de darmactiviteit toe en deze hield minstens 30 minuten aan.
Spijsvertering en hormonen
Betekent dit dat koffie zich razendsnel in de dikke darm bevindt? Volgens Dr. Kyle Staller, een neurogastro-enteroloog, onderzoeker en epidemioloog bij het Massachusetts General Hospital in de Verenigde Staten, is dit niet het geval. Waarschijnlijk veroorzaakt het warme drankje in de maag een effect op het zenuwstelsel of hormonen, waardoor de dikke darm gestimuleerd wordt om te gaan werken. Voedingsdeskundige en diëtist Jerlyn Jones legt uit dat melanoïdinen in koffie, die ontstaan bij het branden van koffie, de spijsvertering stimuleren.
Naar de wc
Dr. Staller legt aan CNN uit dat koffie ook het hormoon gastrine stimuleert. Dit hormoon heeft invloed op de productie van maagzuur, zoals blijkt uit ander onderzoek. Het maagzuur wordt gebruikt om voedsel beter te verteren en de activiteit in de dikke darm te stimuleren. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat bij mannen na een nacht vasten, koffie het verteringsproces van een maaltijd versnelt van de maag naar de dunne darm.
Koffie versnelt maar vezels belangrijk
Samenvattend kunnen we stellen dat een ‘bakkie’ de darmactiviteit kan versnellen. Dr. Staller geeft aan dat koffie mogelijk kan helpen bij obstipatie. Echter, hij wijst erop dat het ook de andere kant op kan werken en dringende of onverwachte stoelgang kan veroorzaken, wat niet altijd aangenaam is. Voedingsdeskundige Jones waarschuwt dat niet alle darmproblemen opgelost kunnen worden met koffie. Zij raadt aan om een vezelrijk dieet te volgen, met onder andere fruit, groenten, volle granen, bonen, noten en zaden.