Eet daarom elke avond een lepel honing

Dit is wat honing met je lichaam doet
Het klopt dat honing door wetenschappers wordt beschouwd als een superfood vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Honing is een natuurlijke zoetstof die rijk is aan antioxidanten, enzymen en andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering, het bevorderen van wondgenezing, het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op hartziekten. Een lepel honing per dag kan zeker bijdragen aan het behalen van deze voordelen, maar het is belangrijk om te onthouden dat honing nog steeds suiker bevat en daarom in matige hoeveelheden moet worden geconsumeerd. Het is ook belangrijk om te kiezen voor rauwe, onbewerkte honing in plaats van bewerkte honing, omdat rauwe honing meer van de voedingsstoffen behoudt die verloren kunnen gaan tijdens het bewerkingsproces. Het is ook de moeite waard om op te merken dat hoewel honing veel voordelen biedt, het niet als een wondermiddel moet worden beschouwd. Een gezonde voeding en levensstijl blijven de belangrijkste pijlers van een goede gezondheid.

Goede nachtrust
Honing bevat het voedingsstof tryptofaan, een hormoon dat ontspanning bevordert. Wanneer we honing consumeren, geeft ons lichaam een signaal af dat het tijd is om te slapen. Hoewel ons lichaam aminozuren nodig heeft om goed te functioneren, kunnen we deze alleen verkrijgen via onze voeding, en honing is een van de voedingsmiddelen die deze aminozuren bevat. Echter, het consumeren van te veel suiker voor het slapengaan kan ons juist wakker houden. Als alternatief kan het eten van een kleine hoeveelheid glucose vlak voor het slapengaan de productie van orexine, een neurotransmitter die ons alert houdt, stoppen. Door een beetje honing toe te voegen aan bijvoorbeeld thee voor het slapengaan, kan je zoete dromen ervaren.

Bloeddruk
Een verhoogde bloeddruk is een van de factoren die kunnen leiden tot hartproblemen. Een stabiele bloeddruk is essentieel voor een gezond hart en het gebruik van honing kan hierbij helpen. Honing bevat namelijk een antioxidant die bewezen effectief is bij het verlagen van de bloeddruk, wat het een belangrijke risicofactor voor hartziekten kan verminderen. Door dagelijks een lepel honing in te nemen, kan je je bloeddruk verlagen en de belasting op het hart verminderen. Het regelmatig gebruik van honing kan daarom bijdragen aan het behoud van een gezond hart.
En dankzij het kalmerende effect op de bloedvaten kan het de bloeddruk verlagen. Studies bij zowel ratten als mensen hebben een bescheiden verlaging van de bloeddruk van het consumeren van honing aangetoond. Kortom: Het eten van honing kan leiden tot een bescheiden verlaging van de bloeddruk, wat een belangrijke risicofactor is voor hartaandoeningen.

Verlagen van je triglyceriden
Een verhoogd niveau van bloedtriglyceriden is een andere belangrijke risicofactor voor hartziekten, omdat het de kans op het ontwikkelen van een hartaandoening vergroot. Een hoog niveau van triglyceriden kan ook het risico op diabetes verhogen. Gelukkig is er een link tussen het consumeren van honing en het verlagen van het triglycerideniveau in ons lichaam. Honing kan deze triglyceriden zelfs omzetten in bondgenoten die ons bloed bevrijden van onnodige vetten. Hoewel het eten van voeding rijk aan suiker over het algemeen leidt tot een stijging van het triglycerideniveau, heeft onderzoek aangetoond dat het eten van honing juist kan leiden tot een daling van het triglycerideniveau, vooral wanneer het wordt gebruikt als vervanging voor suiker.

Boost voor je imuumsysteem
Een van de belangrijkste natuurlijke voordelen van honing voor onze gezondheid is de aanwezigheid van vitaminen, mineralen en enzymen, die ons lichaam beschermen tegen bacteriën en ons immuunsysteem versterken. Het consumeren van honing kan ons lichaam dus een boost geven en helpen bij de bestrijding van infecties veroorzaakt door bacteriën. Als we dagelijks een lepel honing innemen, versterken we niet alleen ons immuunsysteem, maar profiteren we ook van de antibacteriële eigenschappen van honing. Door het eten van honing of het gebruiken van honing als een remedie, kunnen we ook symptomen van bijvoorbeeld verkoudheid, griep, hoesten of een pijnlijke keel onder controle houden.

Je lichaam zal sneller vet verbranden
Door de aanwezigheid van fructose en glucose kan honing helpen bij het verhogen van het metabolisme, wat op zijn beurt kan leiden tot een thermogeen effect op het lichaam. Dit proces verbetert de bloedcirculatie en verhoogt de lichaamstemperatuur, waardoor het lichaam gemakkelijker vet kan verbranden. Het dagelijks innemen van een lepel honing voor het slapengaan kan helpen om het lichaamsvet te verminderen door de lever te reinigen. Om het beste resultaat te behalen, wordt aanbevolen om een eetlepel honing te mengen met een scheutje citroensap in een kopje warm water en dit elke avond te drinken.Hoewel honing een gezonde suikervervanger is en vitamines en mineralen bevat die niet in tafelsuiker te vinden zijn, is het nog steeds rijk aan suiker en moet het met mate worden geconsumeerd tijdens het afvallen.

Anti veroudering
Om de veroudering van het lichaam tegen te gaan, is het belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Gelukkig bevat honing deze antioxidanten en kan het naast crèmes en serums ook bijdragen aan een gezonde huid. Dankzij de antimicrobiële en antischimmel eigenschappen van honing kan het ook een effectief middel zijn voor de verzorging van de huid en het bestrijden van problemen zoals eczeem, psoriasis en ringworm. Hoewel honing deze aandoeningen niet kan genezen, kan het de ontsteking verminderen en de droogheid van de huid verminderen. Honing is een natuurlijke vochtinbrenger, wat betekent dat het vocht vasthoudt, waardoor de huid wordt gehydrateerd. Het hydrateren van de huid is essentieel om de effecten van veroudering op de huid te bestrijden. Honing kan ook gebruikt worden om acne te behandelen, omdat het antibacteriële en reinigende eigenschappen bevat.

Tegen depressie
Honing bevat natuurlijke suikers die dienen als krachtige antidepressiva. Het organische chemische product polyfenol, dat in honing te vinden is, helpt bij het bestrijden van depressie door oxidatieve stress in de hersencellen tegen te gaan. Om je psychische gezondheid te behouden en je gemotiveerd te voelen, kan het consumeren van honing elke avond een bijdrage leveren. Het regelmatig eten van honing kan de aanmaak van endorfines en serotonine stimuleren, waardoor je emotionele onevenwichtigheden en stress onder controle houdt. Het eten van een lepel honing elke avond kan hierbij helpen.

Risico’s
Over het algemeen is rauwe honing veilig voor consumptie, tenzij een persoon allergisch is voor bijenpollen. Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adviseert echter dat zuigelingen jonger dan 1 jaar geen honing mogen krijgen vanwege het risico op zuigelingenbotulisme. Vanaf de leeftijd van 1 jaar is het veilig om zowel ruwe als gewone honing te gebruiken.

De juiste soort honing
Rauwe honing kan herkend worden aan het label “rauwe honing”. Als het etiket niet het woord “rauw” bevat en het niet afkomstig is van een boer of imker die kan bevestigen dat het rauw is, is het waarschijnlijk gepasteuriseerd. Het type bloemen dat door de bijen is bestoven om de honing te maken, kan worden beschreven op het etiket en bepaalt de smaak, kleur en het gehalte aan antioxidanten en vitaminen.

Veel soorten gepasteuriseerde honing hebben een etiket met “zuivere honing”, “klaverhoning” of een vermelding van het lokale gebied waaruit ze komen. Zelfs “biologische honing” kan gepasteuriseerd zijn, dus controleer het etiket om er zeker van te zijn dat de honing puur is. Sommige verwerkte honingproducten bevatten additieven zoals hoge fructose-maïssiroop. Rauwe honing is de afgelopen jaren populairder geworden en is verkrijgbaar in veel supermarkten en natuurvoedingswinkels. Boerenmarkten verkopen soms rauwe honing rechtstreeks van de imker. Online winkels bieden een breed scala aan merken van zowel rauwe als gewone honing.